Etusivu Puuportaat Keittiöt & Komerot Yrityksestä Yhteydenotto Esitteet

Portaat ja suunnittelu

Jo talon piirustusvaiheessa sisältyy jonkinlainen porrasmalli suunnitelmaan. Kun portaiden hankkiminen on ajankohtaista olisi otettava huomioon pari olennaista tekijää.

Suunnittelu - Planering

Porras malli

Portaat ovat useimmiten suoria, L-, U- tai Y-mallisia. Porrasmalliin voi myös yhdistää isompia askelmia, lepotasoja, mikäli löytyy tilaa. Huomioon tulisi myös ottaa kääntyvätkö portaat vasemmalle vai oikealle alimmalta tasolta katsoen.

Avoportaat tai umpiportaat

On olemassa avoportaita ja umpiportaita. Umpiportaissa on taustalevy, ns. varvaslauta askelmien välissä, mikä tarkoittaa että askelmien väli on peitetty. Avoportaissa ei ole taustalevyä, mutta sen sijaan askelmien alla on suojalista turvallisuus-syistä.

Kaiteet

Kaiteen on oltava tarkoituksenmukainen mutta myös annettava portaillenne tyylikäs kehys. Portaissa on useimmiten sekä nouseva kaide että kerroskaide ylimmän tason porrasaukon ympärillä. Kaiteeseen kuuluu käsijohde, jota kantavat säleet (pinnat) ja mahdolliset pilarit.

Porras tilan mitat ja ulkonäkö

Mittaa kerroskorkeus, huonekorkeus, porrasaukon mitat. On huomioitava vapaa kulkukorkeus, jonka on oltava vähintään 1950 mm portaista välipohjan alareunaan (useimmiten askelman 2:n tai 3:n kohdalla).
Tarjousta pyydettäessänne kannattaa myös ilmoittaa missä portaikon seinät sijaitsevat sekä mahdolliset ovet ja ikkunat, jotka voivat vaikuttaa portaan ulkonäköön!